In de pers

Uit: Het kontakt/Lek en IJssel/30 oktober 2014

SCHOONHOVEN • Welkom op het Werk (WOW) is verhuisd van het bedrijventerrein naar de oude apotheek in hartje Schoonhoven. “Dit is een inspirerende omgeving om gezamenlijk te ondernemen”, stelt Lia Steeman.

De enthousiaste initiatiefneemster was zelf al meer dan tevreden over de nieuwe werkomgeving van WOW en de eerste reacties na de verhuizing versterken die indruk alleen maar. “We hebben veel positieve respons gehad”, zegt ze. “Ten eerste vinden veel Schoonhovenaren het fijn dat dit beeldbepalende gebouw niet lang leeg staat. En als zich dan ook nog eens meerdere ondernemers hier vestigen in plaats van eentje, dan is dat helemaal een aanwinst voor de binnenstad. Het wordt al hèt kantoor van Schoonhoven genoemd.”

Flexibel
‘Ondernemerswinkel de Oude Apotheek’ biedt (flexibele) werkplekken, maar is veel meer dan dat, weten de WOW’ers van het eerste uur Sandy Metten (Flexibility) en Stefan van Vugt (GoSocial). “Een half jaar nadat ik voor mezelf begon, trok ik al bij Welkom op het Werk in”, zegt eerstgenoemde. “Thuis werken was het voor mij niet, liever heb ik een professionele werkplek waar ik ongestoord kan werken maar ook de gezelligheid en inspiratie heb van mensen om me heen. Van deze verhuizing krijg ik bovendien nieuwe energie.”

“Ik houd mijn werk en privésituatie liever gescheiden; WOW is voor mij daarom een prima initiatief”, vult Stefan van Vugt aan. “Er is daarbij sprake van een kruisbestuiving: als ondernemers kunnen we wat voor elkaar betekenen. En het levert soms nieuw werk op.”

Over de nieuwe locatie zijn beiden zeer te spreken. “Sowieso vanwege de geschiedenis van dit pand”, zegt Sandy Metten. “Ik heb hier net als half Schoonhoven in de rij gestaan voor het afhalen van een doktersrecept. Het gebouw biedt bovendien veel meer mogelijkheden dan de oude locatie aan de Vrouwenmantel.”

“Dat terwijl het qua oppervlakte niet groter is”, weet Lia Steeman. “De oude apotheek heeft echter veel meer charme en gebruiksmogelijkheden vanwege de vele verschillende ruimten op drie verdiepingen. Van een flexwerkplek tussen andere ondernemers tot een privéwerkkamer en van vergaderruimte tot spreekkamers.”

Streekproducten
Hardop denkend komt Lia tot andere mogelijke opties: “Je kunt workshops of trainingen geven en kunstenaars kunnen hier terecht voor exposities. Niet alleen tijdens kantoortijden is het pand te gebruiken, ook daarbuiten. Zo zal een ondernemer binnenkort in het weekend streekproducten uit de Krimpenerwaard aan de man gaan brengen en hebben enkele scholieren de zolderruimte al geclaimd om een eigen onderneming te starten.”

De ligging in het centrum, speelt de ondernemers bij WOW in de kaart. “Ze werken hier veel minder anoniem dan vanaf het bedrijventerrein, met als extraatje de etalage aan de Haven, meer aanloop en gezelligheid en veel ondernemers en winkels in de buurt”, somt Lia Steeman op. “Daarnaast zijn ze zichtbaar tijdens evenementen en activiteiten in de binnenstad.”

Concept
Kortom, er zijn eigenlijk alleen maar voordelen. Behalve de parkeergelegenheid misschien? “Ach, er is plek genoeg, behalve soms tijdens de weekmarkt. Maar dan zet ik mijn auto gewoon twee straten verder. Kom ik ook eens buiten”, lacht Sandy Metten.

Lia Steeman is heilig overtuigd van het concept van Welkom op het Werk, reden waarom er inmiddels zes locaties door heel Nederland zijn. “In Hendrik Ido Ambacht, Dordrecht en sinds kort ook Gouda richten we ons op ondernemers dan wel werknemers die de file willen vermijden maar toch niet thuis willen of kunnen werken. Zij vinden direct langs de snelweg een werkplek.”