WELKOM! – Arrangement Creatief met Zilver

Programma

10:00 – 10:30               Ontvangst en toelichting op de dag met koffie / thee en Schoonhovens lekkers.

10:30 – 12:00               Stadswandeling met gids en aandacht voor de zilvershops in de Zilverstad.

12:00 – 13:30               Lunch met drankje in het centrum van Schoonhoven of aan de oevers van de rivier De Lek.

13:30 – 16:30               Middagprogramma in overleg en vrije tijd om te shoppen en te genieten van de Zilverstad.

+/- 16:30 – eind            Welkom voor een drankje en hapje, ter afsluiting Beleef de Zilverstad.

  • Aankomst: Wij ontvangen je graag in De Oude Apotheek te Schoonhoven, een historische locatie waar het vak van Apotheker 225 jaar is beoefend. Onder het genot van een kopje koffie of thee met Schoonhovens lekkers, starten we met het programma.
  • Stadswandeling: De stadsgids neemt je mee, de dag begint met een stadswandeling door Schoonhoven, een vestingstad van de Oud Hollandse Waterlinie en dé Zilverstad. Bij de stadswandeling staat de historie en het zilver centraal. Onderweg bezoeken we ‘zilvermonumenten’ die de Zilverstad bijzonder maken! 
  • Lunch: Na de stadswandeling staat een heerlijke lunch voor u klaar in het centrum van de Zilverstad of aan de oevers van de Lek. Na de lunch is er kort de tijd om te shoppen bij de leuke Schoonhovense winkeltjes in het centrum of te genieten van de Zilverstad.
  • Middagprogramma workshop: Bij uw reservering maakt u een keuze uit één van de vijf onderstaande workshops, workshop 1 en 2 vinden plaats in oude zilverwerkplaatsen in het centrum van Schoonhoven, workshop 3, 4 en 5 vinden plaats in het Nederlandse Zilvermuseum.

Workshop 1: In de oude binnenstad van Schoonhoven, gelegen in een binnentuin, bevinden zich twee zilversmidswerkplaatsen. Wanneer je er binnenkomt, lijkt het alsof de tijd er heeft stil gestaan. Sinds 1928 zijn beide werkplekken binnen de familie en nu werkt daar de derde generatie. In deze oudste zilverwerkplaats worden sieraden in zilver vervaardigd en u kunt er terecht om zelf iets te maken van zilver. In deze fantastische monumenten, de oudste van Schoonhoven, maak je een sieraad en krijgt je veel informatie over het prachtige vak van de zilversmid van Marianne Klarenbeek!
• Website Zilverwerkplaats: https://www.zilveraandelek.nl/

Workshop 2: Bij deze workshop ga je onder het genot van een kopje koffie / thee zelf aan het werk als edelsmid. Hier maak je je eigen sieraad, een hanger, een passende ring of een leuke armband in het zilver. Er zijn veel voorbeelden aanwezig, dus inspiratie genoeg! Onder leiding van een docent edelsmeden (Feyona van der Feltz, sinds 1998) krijgt u veel informatie over het vak en de geschiedenis. Deze zilverwerkplaats is gelegen in het historische centrum van Schoonhoven, dé Zilverstad.
• Website Zilverwerkplaats: http://www.feyona.nl/Feyona/Welkom.html

Workshop 3: Kort en bonden wordt uitleg gegeven over werken met was waarna de cursisten zelf aan de slag gaan. Tijdens de workshop staat het zelf oefenen en toepassen van vaardigheden centraal. Je ontwerpt je eigen model in harde of zachte was. Dit model wordt later afgegoten in zilver. Daarna wordt het afgewerkt door Marianne Moor. Het model kan eventueel worden afgewerkt met een oogje (hanger) of op maat van een vinger gemaakt worden. Afwerken met een pareltje behoort ook tot de mogelijkheden.
• Website Zilverwerkplaats: http://www.mariannemoor.nl/cursussen.php

schoonhoven vestingsstad

Workshop 4 (16+): Filigrain is een oude techniek waarbij goudsmeden werken met heel fijn zilverdraad om juwelen te maken. Het is een precies werkje dat je niet één, twee, drie onder de knie hebt. Maar met draad kun je ook eenvoudiger modellen maken. Probeer het zelf en ga naar huis met bijvoorbeeld een mooie zilveren hanger. De workshop begint met een korte rondleiding door de zilvercollectie met speciale aandacht voor de vormgeving. Hierna krijg je een kopje koffie / thee. Daarna ga je zelf aan de slag in de Zilverwerkplaats met zilverdraad om een hanger of ring te maken. Deze workshop is bedoeld als een vingeroefening van het ambacht goudsmeden.
• Website Zilvermuseum: https://zilvermuseum.com/bezoeken-2/activiteiten/workshops/

ajour zagen
Workshop 5 (16+):
Zagen in zilver kan lastig zijn, maar als je de juiste techniek leert kan je de mooiste tekeningen in zilver maken. Maak met behulp van zaagtechnieken de lijnen van een silhouet van een bloem of gezicht in een zilveren hanger. Door er gekleurd leer achter te doen komt de afbeelding naar voren. De workshop begint met een korte rondleiding door de zilvercollectie met speciale aandacht voor de vormgeving. Hierna krijg je een kopje koffie / thee. Daarna ga je zelf aan de slag in de Zilverwerkplaats met zilver.
• Website Zilvermuseum: https://zilvermuseum.com/bezoeken-2/activiteiten/workshops/
 
potpourri boudoir

Workshop 6 (16+): Om vieze luchtjes te verdrijven hadden mensen in huis een potje met gedroogde kruiden. Tijdens deze workshop leer je de juiste technieken om in zilver te zagen en je maakt zelf een potpourri potje met zilveren deksel. De workshop begint met een korte rondleiding door de zilvercollectie met speciale aandacht voor de vormgeving. Hierna krijg je een kopje koffie/thee. Daarna ga je zelf aan de slag in de Zilverwerkplaats met zilver.
• Website Zilvermuseum: https://zilvermuseum.com/bezoeken-2/activiteiten/workshops/

Bent u geïnteresseerd?

Reserveren kan door hier te klikken. De beschikbare data kunt u vinden bij het maken van een reservering.
Voor vragen, bel 06 – 51 04 55 57 of mail naar welkom@deoudeapotheek.com. Annuleren kan tot 48 uur van tevoren.

Prijs

Dit arrangement is te boeken vanaf €72,- per persoon inclusief btw. Er is een korting voor reservering voor een groep vanaf 10 personen, de prijs wordt vastgesteld in overleg. De dag is volledig verzorgt en een belevenis van de historie en het zilver in Schoonhoven. We maken er een onvergetelijke dag van! De koffie / thee met lekkers, lunch en borrel (drankje en hapje) zitten bij de prijs inbegrepen.

Tips

Verblijft u voor een langere periode in Schoonhoven, of komt u graag een keer terug? Wij zetten enkele tips voor u op een rijtje:

  • Bezoek Meesters van de Zilverstad in de Veerpoort.
  • Bezoek Joodse synagoge (edelambachtshuis) op Haven 13.
  • Neem ook een kijkje bij onze andere arrangementen op de website!
  • Meestertekenroute op de Schoonhoven – App.